Kyokushin Karate Shihan Ioannis Stefanou 5 Dan Branch Chief Greece

Η ιστορία του Osu!

August 9, 2023

Ποια είναι η προέλευση της λέξης Osu που ακούμε πάντα στο dojo; Υπάρχουν μερικές διαφορετικές θεωρίες για το από πού προήλθε, αλλά γνωρίζουμε σίγουρα ότι εισήχθη στον «κόσμο του dojo» μέσω του Kyokushin Karate. Σήμερα θα το ακούσετε και σε βραζιλιάνικες σχολές jiu-jitsu, kickboxing κλπ. Αλλά, από πού ξεκίνησαν όλα;

Masutatsu Oyama, ο ιδρυτής του Kyokushin Karate 1923 – 1994
MASUTATSU OYAMA, Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ KYOKUSHIN KARATE
1923 – 1994

Η λέξη Osu προφέρεται και γράφεται με μερικούς διαφορετικούς τρόπους. Οι περισσότεροι γράφουν «Osu» ή «Oss». Είναι απλώς διαφορετικά ορθογραφικά και και τα δύο είναι "σωστά". Η προφορά είναι πιο κοντά στο "Ohss!"

Υπάρχει συζήτηση μεταξύ καρατέκα και μελετητών σχετικά με την ιστορία του όρου Osu και είναι η σωστή χρήση του. Ένα πράγμα που είναι σίγουρα γνωστό, είναι ότι ο όρος δεν προήλθε από τη γενέτειρα του Καράτε… Οκινάουα. Ιδρύθηκε και άρχισε να χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία.

Προέλευση του Osu!

  1. Μια θεωρία προέρχεται από τον Δρ. Mizutani Osamu, έναν περιζήτητο γλωσσολόγο και καθηγητή γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Nagoya, και το έργο του «Ιαπωνικά: Η προφορική γλώσσα στην ιαπωνική ζωή». Ο Δρ Μιζουτάνι μιλάει για ένα πείραμα με ανθρώπους να ανταποδίδουν χαιρετισμούς. Έχει συμπεράνει ότι το «Osu» μπορεί να είναι μια συστολή της πιο επίσημης έκφρασης «Ohayo gozaimasu» που είναι ένας πολύ ευγενικός τρόπος να πεις «καλημέρα». Ο Δρ. Μιζουτάνι υποστηρίζει ότι «Osu!» είναι μια χονδροειδής έκφραση που χρησιμοποιούν οι άντρες προς τους άλλους άντρες, που σημαίνει "Γεια σου!" Στα Αγγλικά. Ωστόσο, η κριτική επιτροπή εξακολουθεί να μην είναι σίγουρη αν αυτός είναι ο λόγος που υιοθετήθηκε στο καράτε.
  2. Μια δεύτερη θεωρία λέει ότι επινοήθηκε από τους σαμουράι της φυλής Saga (佐賀藩 στο νησί Kyushu). Ο Yamamoto Tsunetomo (山本常朝 1659 – 1719), συγγραφέας του θρυλικού βιβλίου Hagakure (葉隠), ενός βιβλίου για τον πολεμικό και πνευματικό τρόπο που πρέπει να ζει ένας πολεμιστής, γεννήθηκε σε αυτή τη φυλή. Αναφέρει στο βιβλίο ότι οι νεαροί μπούσι (πολεμιστές) της φυλής των Saga τον 18ο και τον 19ο αιώνα χαιρετούσαν ο ένας τον άλλον με το "Osu!" όταν συναντιόντουσαν στο σχολείο το πρωί.
  3. Η τρίτη θεωρία, παρόμοια με την πρώτη, είναι ότι είναι μια συντομευμένη εκδοχή του Onegaishimasu [oh-nay-guy-she-mus] που μεταφράζεται χονδρικά ως «παρακαλώ φρόντισε με» ή «είμαι στη φροντίδα σου» ή «Κάνε υπομονή μαζί μου». Είναι πολύ σημαντική λέξη που χρησιμοποιείται στα dojo της Ιαπωνίας, όταν ζητάτε οδηγίες ή βοήθεια από έναν ανώτερο μαθητή ή δάσκαλο. Είναι ουσιαστικά ένας ευγενικός τρόπος να πεις «παρακαλώ». Ορισμένοι μαθητές του Καράτε στην Ιαπωνία είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν το osu ως έναν λιγότερο επίσημο τρόπο για να πουν Onegaishimasu.

Η δύναμη του χαρακτήρα που αναπτύσσεται μέσω της σκληρής προπόνησης είναι γνωστή ως "Osu no Seishin" (Πνεύμα του Osu-a).
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΩΣ «OSU NO SEISHIN» (ΠΝΕΥΜΑ OSU).

  1. Τέλος, η έκδοση Kyokushin Karate αναφέρει ότι το Osu είναι μια συστολή δύο λέξεων, από μια μεγαλύτερη φράση γνωστή ως «Osu no Seishin». Το ρήμα «osu» που σημαίνει «σπρώχνω» και «shinobu» που σημαίνει «αντέχω».

押し Oshi που σημαίνει «σπρώξιμο»
忍ぶ Shinobu που σημαίνει «να αντέχεις».

Μαζί, αυτά τα δύο kanji σχηματίζουν μια νέα σύνθετη λέξη, η οποία συμβολίζει το «μαχητικό πνεύμα», «τη σημασία της υπομονής, της αποφασιστικότητας και της επιμονής», «την ανάγκη να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια», «προχωρά με θετική στάση», «δεν δείχνει πόνο ή εξάντληση". 押忍 Σημαίνει υπομονή, αποφασιστικότητα και επιμονή και ότι κάθε φορά που λέμε «Osu», το υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας.

Όποια θεωρία και αν είναι σωστή, γνωρίζουμε ότι το Osu όπως χρησιμοποιείται στο Kyokushin Karate ουσιαστικά σημαίνει «το πνεύμα της αποφασιστικότητας και της επιμονής».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ - SHARE OSU

STEFANOU logo 230x230

SHIHAN IOANNIS STEFANOU 5 DAN

Shihan Ιωάννης Στεφάνου 5 Dan

masoyama_matsui8713b7c12908face3b574e7f2615c716
Η ιστορία του Osu!
OSU
imb_logo_23
imb_logo_23
ΧΟΡΗΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ